Lokale innovaties de wijde wereld in

In het High Tech Campus broeinest voor start-ups, HighTech XL, was pdma.nl op 27 september te gast om met een mooi gezelschap van gedachten te wisselen over het internationaal lanceren van innovaties. Want waar je innoveren meestal op een plek doet is dat niet noodzakelijk de juiste plek om je innovatie te lanceren. En als het al een lokale innovatie is, is die dan ook bruikbaar in andere lokaties?

Prof. Taco van Someren beet het spits af. En zoals Taco dat gewoonlijk doet met wat provocerende gedachten. Waar we ons in het west richten op zaken als open innovatie, eerlijke concurrentie, en een product s-curve, worden in China juist bedrijven gedwongen gefuseerd, krijgen ze wel of geen staatssteun, en moet je in elke fase van de S-curve je relaties met de overheid verder ontwikkelen. Ook in landen als Rusland, India en Brazilië lopen zaken echt heel anders dan wij hier in Nederland gewend zijn. En deze landen gaan de nieuwe wereldorde meer bepalen dan we denken. Daar lanceren is dus geen sinecure. Dus denk niet meteen dat je innovatie het in China gaat maken, doe eerst eens wat kennis over exporteren op in vriendelijker omgevingen zoals Duitsland of Denemarken. En neem in elk geval deze 6 regels ter hand was Taco's advies.Mocht je nu toch besluiten dat jouw innovatie juist in het buitenland een behoefte invult, dan is het slim om die goed en snel te valideren, zegt Noor Sadiq van HighTech XL. Heb je bijvoorbeeld een propositie voor ouderen, dan zou de Amerikaanse staat Florida wel eens een goede Beachhead kunnen zijn. Daar kun je bijvoorbeeld in een retirement village je innovatie testen, verbeteren en weer testen, zodat het succes zich van de ene naar de andere plek kan voortplanten. En waarmee je steeds je propositie scherp houdt. Een lokaal team met techniek, marketing en business competences dat autonoom kan werken is een aanrader. Het begrip beach head komt uit de militaire hoek, waar je bij een invasie op een vergelijkbare wijze doet en probeert een plek te vinden waar maar weinig vijandige troepen zijn aldus Noor.

Vervolgens was het woord aan Bas Ruyssenaars, de man achter het sport spel you.fo dat ook in Goed nieuws uit Nederland 2015 stond. Hij won met zijn innovatie al meerdere prijzen en is inmiddels op verschillende markten actief, na een start in Nederland, is hij nu ook aktief in Duitsland en de VS, met in elk land een andere aanpak. En interessant genoeg zijn ze toch te verenigen in een platform you.fo world waar spelers zelf gemakkelijk een competitie op kunnen zetten. Ook was Bas al in Italië en Letland om you.fo te promoten. Met het publiek werkte Bas een aantal nieuwe opties uit om meer succes te kunnen behalen met zijn nieuwe sport en spel. Daarna mochten de deelnemers zelf you.fo spelen. In de zon op het groen van de High Tech Campus in pak en op hakken, hilariteit ten top. En inderdaad zoals you.fo beloofd easy to play, hard to master. Net als het lanceren van je innovatie in het buitenland.Na de pauze was dan eindelijk de beurt aan PNO, die eigenlijk aanstichter van deze bijeenkomst waren, met een workshop over het financieren van innovatieve export. Eerst liet Robin Hulsink kort zien welke regelingen er zijn om export gemakkelijker te maken. Maar interessant is dat juist export naar de interessante (BRIC) landen niet specifiek worden ondersteund. Er is zowel in Nederland als in de EU geen Chinabeleid bijvoorbeeld. Toch zijn er goede mogelijkheden in subsidie en financieringsland. Robin haalde de case aan van een van PNO's klanten die juist door in een EU project te participeren op konden schuiven van onderdelen naar een systeem en meteen een launching customer voor hun innovatie vonden. Zo sloot Robin de cirkel door weer terug te komen op Taco's strategisch innoveren wat voor succesvolle lancering in het buitenland wel eens een voorwaarde zou kunnen zijn.

Tijdens de borrel kwam een aantal start ups van HighTech XL nog even polshoogte nemen over wat wij nu precies aan het bespreken waren. Dat gaf een extra impuls aan het netwerken, onder het genot van een hapje en een op de start-up manier zelf meegebracht drankje!
29-09-16 (RDG)
Deel dit artikel via:

De volgende bestanden zijn te downloaden:

presentatie youfo pdma ext 27092016.pdf
(9.5 Mb)

Reageer:


Wegens SPAM zijn comments voor niet aangemelde en ingelogde gebruikers uitgeschakeld.

Zoek

Leden LoginWachtwoord vergeten?
PDMA.NL on Social Media
© Copyright 2021 PDMA.NL - All Rights Reserved.
Over PDMA.NL    Contact    Privacy    Disclaimer