Beheersing innovatieproces cruciaal voor succes

Dat succesvol innoveren niet vanzelfsprekend is, mag wel geconcludeerd worden aan de hand van de grote belangstelling voor de track Process & Tooling. De sprekers tijdens deze track op het PDMA.NL jaarcongres "Innovation: Turning technology into business" hebben echter veel ervaring in de productontwikkeling en deelden hun inzichten met de toehoorders. De presentaties zijn na inloggen voor PDMA-leden onderaan dit artikel te downloaden.

Innovatiesucces door het ontsluiten van kennis
Rob de Graaf en Patrick Dooms van respectievelijk Innovation Leadership en Philips vertelden over hun ervaringen met sociale innovatie bij Philips Healthcare MRI. Een dalend marktaandeel noopte tot drastische maatregelen, waarbij een fors team aan de slag ging om baanbrekende nieuwe technologie te ontwikkelen. De uitgangspunten waren uitdagend. De motivatie was laag, er waren honderden experts voor nodig verspreid over de VS (magneet), NL (systeem) en India (software). De tijdsdruk was bovendien hoog door concurrentie. Tot slot zat veel van de expertise opgesloten in "oude rotten". Met 11 on the job coachingsprogramma's in de VS en NL, een uitgebreid mentoringprogramma waarbij ervaren krachten aan jongere medewerkers werden gekoppeld en een knowledge drive proces met sprints werd dit project een succes. De nieuwe generatie MRI scanners was volgens planning gereed en overtrof de omzetverwachting, de samenwerking en motivatie was verbetert en de technische kennis was gaan stromen.

Innovatiesucces door gestructureerd samenwerken
Quintijn Innikel van BeaconPartners vertelde ons na de middagpauze over de cruciale rol die projectmanagement heeft in het innovatieproces. Bij bestaande PMC's is vaak sprake van een proces met een vaste structuur, maar bij innovatie is die structuur vaak te zoeken. Hierdoor voelen betrokkenen zich vaak verloren. De oplossing is een vaste structuur aanbrengen in het innovatieproces met de een gespecialiseerd projectmanager in de rol van 'coach'. Hij vertelt vervolgens over het Danone Fresh Shake Project, waarbij door samenwerking een yoghurtshake-automaat werd ontwikkeld en thans wereldwijd wordt uitgerold. Bij dit project waren de volgende ingrediënten aanwezig: 2 uitvinders, 1 investeerder, 1 zuivelgigant, 2 ontwikkel centra, 2 laboratoria en 1 machinebouwer. De learnings van dit project: helder proces geeft houvast, blijf gefocust op het business doel, team work makes the dream work en gespecialiseerd projectmanagement is cruciaal. De X-factor van innovatie volgens Quintijn: "wie kan samenwerken wint".

Innovatiesucces door het snel en systematisch afbouwen van risico's
De laatste spreker in de track Process & Tooling is Maarten Rijken van Pezy Product Innovation. Als projectmanager heeft Maarten de ontwikkeling en productintroductie van de kinderbuggy Quinny Yezz begeleid. De ontwikkeling van dit nieuwe product is een combinatie geweest van product- en procesinnovatie. Op basis van een slim vouwconcept van extern designer Sam Pierce moest het product worden ontwikkeld met inachtneming van gewicht, kostprijs en doorlooptijd. De belangrijkste principes in dit project zijn gebaseerd geweest op het bijeenbrengen van de juiste experts vanuit verschillende bedrijven, het creëren van gunstige omstandigheden voor het team, het snel en systematisch afbouwen van risico's en de integrale benadering van product- en productieontwerp. In zijn presentatie werd vooral ingezoomd op de technische risico´s die overwonnen moesten worden. Het resultaat was er ook naar. Met een RedDot Design Award 2012 en diverse andere onderscheidingen mag de projectaanpak met recht succesvol worden genoemd.

Het verslag van de eerste drie presentaties van deze track leest u hier.
22-06-12 (HV)
Deel dit artikel via:

De volgende bestanden zijn te downloaden:

maarten rijken quinny yezz beter sneller en goedkoper.pdf
(3.8 Mb)
quintijn innikel turning ideas into business.pdf
(1.8 Mb)
rob de graaf patrick dooms coaching en kennismanagement bij philips mri.pdf
(2.0 Mb)

Reacties (1)

Alfredo zegt:
I visited the congress with Innovation Leadership. I appreciate your help to have access to the files.

Best regards.

Alfredo Moreno
Maandag 16 juli 2012 - 09:30

Reageer:


Wegens SPAM zijn comments voor niet aangemelde en ingelogde gebruikers uitgeschakeld.

Zoek

Leden LoginWachtwoord vergeten?
PDMA.NL on Social Media
© Copyright 2021 PDMA.NL - All Rights Reserved.
Over PDMA.NL    Contact    Privacy    Disclaimer