Kennismanagement bij innovatie: organisatie van kenners

Innovatie wordt nog al eens over één kam geschoren met kennis. Echter kennis (van de markt, technologie of processen bijvoorbeeld) is over het algemeen de belangrijkste input voor innovatie. Vraag is nu hoe je die kennis in je organisatie borgt. Zodat je kunt blijven innoveren. Het goed organiseren en ervoor zorgen dat je weet wie de kennisdragers zijn is essentieel. Tijdens de masterclass Kennismanagement en innovatie op 15 mei 2012 in het Innovation & Leadership Lab in Amsterdam stonden deze twee thema's centraal.

Organiseren van kennismanagement
Dr. Paul van den Brink, expert op het gebied van kennismanagement in organisaties, gaf in een korte lezing aan wat belangrijke succesfactoren zijn bij kennismanagement. Hij legde uit waarom kennismanagement lastig is, bijvoorbeeld omdat er zogenaamd geen tijd voor is. Wat helpt is een geschikte omgeving creëren. Door de juiste condities op sociaal, organisatorisch, en technisch te scheppen. Dat is geen sinecure en vraagt groot commitment van management en kennisdragers en zoekers.Om het behapbaar te houden is er een driesporenaanpak om op operationeel, tactisch en strategisch niveau aan kennismanagement te werken, d.w.z. problemen in dagelijkse werkzaamheden oplossen, kenniswerkers faciliteren en kennis en kunde bij medewerkers gericht ontwikkelen. In de bijlage treft u de presentatie van Paul van den Brink aan.

Kenners leren kennen
PDMA.NL is natuurlijk ook een kennisnetwerk op gebied van innovatie. Maar kennen we elkaars kennis ook of "drinken we een glas en doen we een plas" bij de netwerkborrel zoals Willem Schmidt zo treffend aangaf bij de introductie van Guruscan? Vol goede moed aan de slag dus in de teamversneller workshop die gefaciliteerd werd door Bart Verheijen. Eerst maar eens kennisgebieden die met innovatie te maken hebben oplepelen. Dat was voor de deelnemers nog relatief gemakkelijk. Van Business Case, Co-Creatie en Customer Insights tot validatie en zelfs sociale psychologie en veteran cars.

Nu de taak om bij een subset van de gebieden aan te geven hoe goed je er in bent. Dat is al wat lastiger, ben ik nou beginner, novice, of expert? Vervolgens de lastigste taak: aan te geven wie je voor een bepaald kennisgebied zou vragen. Lid of geen lid, aanwezig of niet. U kunt een kijkje nemen in wat het opleverde op de PDMA website van Guruscan [username: pdma] [wachtwoord: guru4pdma]

Netwerk en kennis
Het eindresultaat van de teamversneller was dat ieder voor zich een overzicht had op welke gebieden hij of zij "wordt genoemd". En ook van alle andere deelnemers. Dat geeft leuke inzichten. Zie voor meer details de bijlage van Guruscan.

Werk aan de winkel
We kennen elkaar wel, maar elkaars kennis nog niet (voldoende); dat was de conclusie van de guruscan workshop. En ook op gebied van kennismanagement hebben we nog (lang) niet aan alle sociale, organisatorische en technische criteria voldaan. Werk aan de winkel derhalve. Dus vooral eens doorvragen, niet alleen naar wat de ander doet, maar ook naar het hoe. En laten we dat vooral goed organiseren, bijvoorbeeld met een eigen PDMA.NL aanvulling op de Body of Knowledge waar naast de kennis ook de kenners zichtbaar worden. Wellicht een goed idee voor een special interest group?

Leden van PDMA.NL kunnen na inloggen de presentaties downloaden.
23-09-12 (KVG)
Deel dit artikel via:

De volgende bestanden zijn te downloaden:

kennismanagement introductie pdma.pdf
(2.4 Mb)
pdma guruscan teamversneller.pdf
(747.0 kb)

Reacties (1)

Friso S zegt:
Zien jullie mogelijkheid de GuruScan ook nu nog open te stellen zodat we de scan uit kunnen breiden?
Dinsdag 25 september 2012 - 11:28

Reageer:


Wegens SPAM zijn comments voor niet aangemelde en ingelogde gebruikers uitgeschakeld.

Zoek

Leden LoginWachtwoord vergeten?
PDMA.NL on Social Media
© Copyright 2021 PDMA.NL - All Rights Reserved.
Over PDMA.NL    Contact    Privacy    Disclaimer