Goed NPD portfoliomanagement is gebaseerd op feiten en kritisch denken

Op 26 november was PDMA.NL weer eens te gast op de TU Delft, dit maal voor de langverwachte masterclass van Linda Kester over NPD portfolio management. Met bijna het dubbele aantal deelnemers dan bij een gebruikelijke masterclass al bij voorbaat een succes.

NPD Portfoliomanagement gaat over het maximaliseren van de waarde van het portfolio, het balanceren van de risico's en de korte en lange termijn, en het in lijn brengen van NPD projecten op de strategie. Maar hoe doe je dat nu in de praktijk?

Daar heeft Linda haar onderzoek dan ook op gericht. Het kwam tot stand door eerst vier cases in de VS en in Nederland te bestuderen en te kijken naar welke factoren nu van belang waren bij het namen van portfolio beslissingen. Die factoren heeft ze vervolgens kwantitatief onderzocht bij ruim 200 organisaties om haar vermoedens te bevestigen. Daarbij wordt eerst gekeken naar de effectiviteit van het portfoliomanagement, d.w.z. Helpt het om een portfolio mindset te bereiken, een goede focus aan te brengen en voldoende wendbaar te zijn.

Vervolgens gaat het natuurlijk om de beslissingen, hoe worden deze genomen? Uit het onderzoek kwam naar voren dat er drie werkwijzen zijn die elk op een andere manier invloed hebben op de effectiviteit. Als je de beslissingen baseert op feitenmateriaal, is dat goed voor de mindset en de focus, als ze gebaseerd zijn op macht is dat slecht voor de wendbaarheid, en als ze zijn gebaseerd op meningen is dat juist goed voor de wendbaarheid.

Uiteindelijk moet je natuurlijk goede inputs hebben die volgens Linda's onderzoek gebaseerd kunnen zijn op cross-functionele samenwerking, kritisch denken, en de marktkennis. Deze drie inputs zijn (natuurlijk) positief gerelateerd aan het gebruik van feitenmateriaal. Interessant is dat samenwerking 'remt' dat er machtgebaseerd portfolio management optreed, maar dat net als marktkennis, minder goed is voor het gebruiken van opinies, waardoor men uiteindelijk minder wendbaar is.


Portfolio Decision Making model, Copyright Linda Kester

Bovenstaand model is tijdens de masterclass toegepast om in kleine groepjes de organisatie van een van de deelnemers als uitgangspunt te bevragen op de zichtbaarheid van de onderdelen en de relaties in de organisatie. Het model was bij alle groepen goed bruikbaar om met elkaar over portfoliomanagement te spreken en een juiste focus te hebben. Leden van PDMA.NL kunnen bijgaand artikel van Linda downloaden.

Uiteindelijk was deze masterclass dus meer dan het wachten waard. Dat bleek ook tijdens de geanimeerde gesprekken bij de borrel. Dank aan Linda voor haar inspirerende verhaal en aan de TU Delft voor de gastvrijheid. Wilt u meer weten over portfoliomanagement dan kunt direct contact opnemen met Linda Kester op het getoonde emailadres.
03-02-14 (RDG)
Deel dit artikel via:

De volgende bestanden zijn te downloaden:

kester 2013 portfoliosuccess jpim final.pdf
(357.9 kb)

Reageer:


Wegens SPAM zijn comments voor niet aangemelde en ingelogde gebruikers uitgeschakeld.

Zoek

Leden LoginWachtwoord vergeten?
PDMA.NL on Social Media
© Copyright 2022 PDMA.NL - All Rights Reserved.
Over PDMA.NL    Contact    Privacy    Disclaimer