Productplatformen inzetten is niet eenvoudig, maar de voordelen zijn groot

Het gebruik van productplatformen bij New Product Development is een zeer aantrekkelijke, maar geen eenvoudige route om het rendement van innovaties te vergroten. Een time-to-market die tot een kwart is teruggebracht, maar ook zeven jaar nodig hebben voordat het gebruik van platformen in het hele productontwikkeltraject is ingevoerd. Het zijn twee ervaringen uit de vele voorbeelden van Marc H. Meyer tijdens de PDMA.NL masterclass over het ontwerpen en beheren van productplatformen.

Donderdag 15 maart 2012 kwamen bijna 30 innovatieprofessionals op uitnodiging van professor Erik Jan Hultink bijeen op de TU Delft om zich te laten inspireren door het gedachtegoed en de vele praktijkvoorbeelden van Marc H. Meyer, professor aan de Northeastern University in Boston. In een wervelende presentatie kwamen vele voorbeelden voorbij over de kansen die het gebruik van productplatformen biedt. Natuurlijk zaten hier toepassingen bij uit de wereld van computers en software. Maar productplatformen zijn eveneens zeer rendabel in te zetten in andere industrieën: auto's, gereedschappen, maar ook luiers, scheermesjes en zelfs winkelconcepten.

Daarbij werd al snel duidelijk dat een productplatform niet een totaal product betreft. Het platform is veelal een essentieel subsysteem wat in meerdere producten toegepast kan worden. Bijvoorbeeld de elektromotor in elektrisch gereedschap of de powertrain (motor en transmissie) voor auto's. En in luiers is het weer het hightech granulaat dat in luiers voor allerlei leeftijdscategorieën ingezet kan worden.

Naast extreme verkorting van de time-to-market en verlaging van de ontwikkelkosten, bieden productplatformen ook mogelijkheden om op rendabele wijze afwijkende producten voor verschillende marktsegmenten te ontwikkelen. Marc Meyer presenteerde een framework waarmee goed inzichtelijk werd waar het platform binnen de verschillende productlijnen een plaats krijgt. Absolute voorwaarde daarbij is dat het platform over duidelijk gedefinieerde interfaces beschikt en dat de verschillende subsystemen waaruit een productlijn wordt opgebouwd, onder strakke architectuur worden toegepast.

Terecht kwam hierop de vraag van één van de aanwezigen of het gebruik van platformen niet leidt tot rigiditeit en afname van de innovatiekracht. Professor Meyer beaamde dat dit zeker een risico is wanneer een te groot deel van het product als 'het platform' gezien wordt. Flexibiliteit en vernieuwing wordt bereikt door het platform te beperken tot subsystemen van het product en een productlijn uit meerdere subsystemen op te bouwen. Dus een basis van gedeelde platformen, aangevuld met productspecifieke subsystemen die het onderscheidend vermogen en de toegevoegde waarde van het product bepalen.

Een andere uitdaging waarmee voorstanders van productplatformen geconfronteerd worden, is de gate review in het productontwikkelproces. Zo'n proces richt zich immers op de ontwikkeling van een specifieke productlijn. De ontwikkeling van subsystemen die een platform voor andere productlijnen kunnen vormen, betekent dan vaak extra ontwikkelkosten en daarmee extra druk op de businesscase.

Professor Marc Meyer draait het daarom om: de voordelen van het gebruik van platformen op de langere termijn, over verschillende productlijnen, zijn zo groot dat het juist als extra voorwaarde gezien moet worden. Hij ziet dit mogelijk gemaakt door het toevoegen van beoordelingen van het platformpotentieel in de verschillende stages. Bijvoorbeeld in de ideefase: hoe waarschijnlijk is het dat onderdelen van het nieuwe product gebaseerd kunnen worden op bestaande platformen? Of in de aanloop naar de ontwikkelingsfase: wat is het plan waarmee het potentieel van bestaande platformen benut kan worden of waarmee bijgedragen kan worden aan de ontwikkeling van een nieuw platform?

En met deze inspirerende gedachten kwam al weer een eind aan de masterclass. Leden van PDMA.NL kunnen de hand-out van de presentatie hieronder downloaden alsmede een artikel over de transformatie van IBM tot een op platform gerichte organisatie en een artikel over het gebruik van productplatformen bij kennis- en informatiediensten.
17-03-12 (KVG)
Deel dit artikel via:

De volgende bestanden zijn te downloaden:

20120315 marc h. meyer platform design and management handout.pdf
(1.8 Mb)
marc h. meyer leveraging technologies to new market applications.pdf
(71.6 kb)
marc h. meyer the design and development of information products.pdf
(2.7 Mb)

Reageer:


Wegens SPAM zijn comments voor niet aangemelde en ingelogde gebruikers uitgeschakeld.

Zoek

Leden LoginWachtwoord vergeten?
PDMA.NL on Social Media
© Copyright 2021 PDMA.NL - All Rights Reserved.
Over PDMA.NL    Contact    Privacy    Disclaimer