Innoveren met Internet of Things: gewoon doen!

'Elke dag dat ik niet programmeer ben ik een beetje dood' aldus Erik Meijer, hoogleraar aan de TU Delft en directeur van Applied Duality. Zo begon hij op 4 februari 2014 bij Philips zijn keynote voor het Seminar Innoveren met Internet of Things. Wie had gehoopt op een voorzichtige introductie over het Internet of Things had geen geluk: Erik ging meteen de diepte in met grafieken en formules om events te loggen en interpreteren. Met kleine stukjes code kun je al veel doen. Bijvoorbeeld zichbaar maken waar zich aardbevingen voordoen in de VS. De data komt vanzelf naar je toe. Toch was het ook voor de leek uiterst interessant. Als je inlogt bij Netflix weet het bedrijf binnen 5 seconden op je man of vrouw bent, hoe oud je bent, enzovoort. Zij interpreteren de 'eventsstream' die de gebruiker maakt. In combinatie met historische data kan Netflix heel veel patronen herkennen en het aanbod precies aanpassen aan jouw voorkeuren. Dit is maar een van de vele voorbeelden van de toepassing van de technologie waar Erik mee bezig is.

De tweede spreker was Patrick Blankers van Ericsson Hij liet duidelijk zien dat het aantal apparaten dat verbonden is aan het internet enorm toeneemt en op korte termijn nog veel meer gaat toenemen. Op de juiste manier ingezet kan dit een enorme winst geven op het gebied van CO2 reductie en energieverbruik. Denk aan het slimmer laten rijden van het openbaar vervoer of het verminderen van fysieke besprekingen door sterk verbeterde communicatiemogelijkheden. Patrick hield een positief verhaal dat een heel ander kijk geeft op het vermeende milieuonvriendelijke karakter van cloud computing en toegenomen datastromen.

Als derde was Menno Huisman aan het woord van Booreiland, studio voor strategisch interactieontwerp, die samen met zijn collega Sara Cordoba Rubino aan het einde van de middag een workshop verzorgde. Een paar kernbegrippen: Network Focused Design, je inleven in de eindgebruiker en transdisciplinaire ontwikkeling. Technisch is bijna alles mogelijk, de crux ligt in het vinden van de juiste invulling zodat de eindgebruiker ook echt toegevoegde waarde ziet. Daarnaast is succes sterk afhankelijk van een goede transdisciplinaire samenwerking want de nieuwe productconcepten zijn steeds meer een combinatie van zeer uiteenlopende werkgebieden.

In de workshop werd in groepjes geroken aan de Network Focused Design methode. Onderwerp was het reizen aangenamer maken. Uit de concepten die tijdens de workshop zijn ontwikkeld werd als winnaar gekozen Luggage as a Service, dus geen spullen meer inpakken, maar dat op locatie laten verzorgen. Deze groep ging naar huis met een pakketje met 75 tools for creative thinking om het op het werk nog eens over te doen.

Aan het einde van de dag was duidelijk dat het Internet of Things een moeilijk te grijpen maar zeer interessant en veelomvattend begrip is waar nog heel veel in gaat gebeuren. Daar kun je dus nog flink meeinnoveren. De hoge opkomst liet zien dat het onderwerp ook erg leeft onder de PDMA leden en daarbuiten.

Presentaties zijn voor leden na inloggen te downloaden.
04-03-14 (RDG)
Deel dit artikel via:

De volgende bestanden zijn te downloaden:

booreiland nfd.pdf
(6.4 Mb)
erik meijer internetofthings.pdf
(2.7 Mb)
iotericsson a.pdf
(951.1 kb)

Reageer:


Wegens SPAM zijn comments voor niet aangemelde en ingelogde gebruikers uitgeschakeld.

Zoek

Leden LoginWachtwoord vergeten?
PDMA.NL on Social Media
© Copyright 2022 PDMA.NL - All Rights Reserved.
Over PDMA.NL    Contact    Privacy    Disclaimer