Successen met Turning technology into business

Het studentenproject "Turning technology into business" gaat uit van zoeken naar toepassingen voor patenten, vaak in een andere vorm dan waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld waren. De kunst van het innoveren volgens het principe van dit project ligt in het breder trekken van de betekenis van een patent, welke in veel gevallen al breed gedefinieerd is. Wat is bijvoorbeeld een "one-sidedly closed transparant cylindrical object"?* Of een "liquid-heating apparatus augmented with an audible notification device"?**

Tijdens het gelijknamige PDMA Jaarcongres gaf Dap Hartmann van de TU Delft op geheel eigen wijze invulling aan het onderwerp metrics en nam de aanwezigen mee in hoe je komt tot uitzonderlijke resultaten als 12% spin-off in nieuwe bedrijven vanuit het studentenproject turning technology into business.

Aan de hand van onder andere Ampelmann werd uitgelegd hoe het project heeft geleid tot nieuwe business op basis van de technologie van de flight simulator van de TU Delft. De vraag die studenten stellen tijdens het project is "we know how to...". Waar bij de flight simulator het antwoord is "to simulate airplane motion", bleken de studenten voor andere business in staat om met dezelfde technologie "to compensatie unwanted motion" te bewerkstelligen. Deze mogelijkheid toegepast op de zeevaart resulteerde in trappen die ondanks golven stil blijven staan.

Vanuit de spin-offs van het project wordt er veelal nieuw geld gestopt in onderzoek van prototypes. Dit zorgt voor een directe relatie tussen onderzoek, onderwijs en ondernemerschap. Onderzoekers profiteren enerzijds van toepassing van hun onderzoek en anderzijds in het dooronderzoeken vanuit spin-offs. Het onderwijs past de kennis van onderzoekers toe en de ondernemers wacht een gespreid bed bij Yes!Delft .

Het fenomeen Yes!Delft is daardoor niet alleen in Nederland maar ook buiten onze landsgrenzen een fenomeen. Tot de bedrijven die uit de koker van deze incubator komen behoren bekende namen als Epyon en Ephicas . Er zijn tot nu toe 9 edities geweest van het project waarin 111 groepen van ongeveer 4 studenten deelnamen. Hierbij zijn 74 technologieën onderzocht. Uit het project zijn tot nu toe 9 bedrijven ontstaan en ongeveer 10 bedrijven als indirecte spin-off. Kortom, metrics om als universiteit trots op te zijn!

* Een longdrinkglas
** een fluitketel


Leden kunnen de volledige presentatie van Dap Hartmann hieronder downloaden.
27-06-12 (JH)
Deel dit artikel via:

De volgende bestanden zijn te downloaden:

dap hartmann using university patents to stimulate technologybased entrepreneurship.pdf
(3.6 Mb)

Reageer:


Wegens SPAM zijn comments voor niet aangemelde en ingelogde gebruikers uitgeschakeld.

Zoek

Leden LoginWachtwoord vergeten?
PDMA.NL on Social Media
© Copyright 2021 PDMA.NL - All Rights Reserved.
Over PDMA.NL    Contact    Privacy    Disclaimer