Dossier YEPP

publicatie-dossier-yepp

Soort publicatie: Boek

Auteurs: Michel Krechting

Taal: Nederlands

Publicatiedatum: 1 maart 2021

Samenvatting

In de meeste productcategorieën zet de introductie van een nieuw product de hele categorie op zijn kop, waardoor een ommekeer ontstaat. Voorbeelden van dergelijke producten zijn de iPhone van Apple, de zakloze stofzuiger van Dyson, de Bugaboo kinderwagen en het Bobike kinderzitje van Dremefa. Ze zetten meteen de toon, en wie het niet kan of wil bijbenen, mist vaak de boot. Michel Krechting had iets soortgelijks in gedachten toen hij in 2007 opstapte als directeur van armaturenfabrikant Lumiance en GMG, een worstelende fabrikant van fietskinderzitjes, overnam. Sinds de jaren 1980 was er weinig innovatie in fietsstoeltjes. Maar hoe breng je met succes een nieuw ontworpen versie van een bestaand product op de markt? Er is geen formule, maar in zijn onlangs verschenen boek 'Dossier Yepp' laat industrieel ontwerper en ondernemer Michel Krechting zien hoe hij het deed. Hij gelooft dat de sleutel tot succesvol ontwerpmanagement een goede samenwerking tussen alle disciplines is. Gebaseerd op de ontstaansgeschiedenis van zijn idee voor de nieuwe generatie fietsstoeltjes, de bouw van zijn bedrijf, de ontwerppuzzel tijdens het ontwerp van het zadel en de inspanningen die het kostte om het succesvol op de markt te brengen. Maar ook de mislukkingen en tegenslagen. Wat valt er te leren van deze ervaring? Hoe ga je om met damage control? Een waar ondernemersverhaal. Ondersteund door vele illustraties en afbeeldingen. Michel ging dieper in op het belang van goed ontwerpmanagement. Hij laat overtuigend zien dat een goed ontworpen product niet genoeg is. En dat succes is sterk afhankelijk van de mate waarin je ook aandacht besteedt aan bijvoorbeeld co-creatie, marketing en R&D. Krechting: 'De sleutel tot succesvol designmanagement is een goede samenwerking tussen alle disciplines. De ontwerpers moeten naadloos samenwerken met de marketingmanager en de marketingmanager met de productiemanager. Zonder die samenwerking kan je ontwerp zo sterk zijn als het is, maar het wordt nooit een gamechanger.' De Yepp fietsstoelserie, ontworpen door Vanderveer Designers (Modyn vandaag), werd een overweldigend succes. Onderscheiden met vele nationale en internationale designprijzen.

Over de auteur

Michel is afgestudeerd aan de AIVE (Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven; vandaag de Design Academy Eindhoven) in 1977. In 2016 werd Michels bedrijf GMG bv overgenomen door de Zweedse Thule Group. Sindsdien treedt Michel op als Innovatie Mentor. Samenvatting: "Goed ontwerpmanagement is cruciaal om een game changer te worden.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.